Motorhome Update

Update omtrent Europese wetgeving rijbewijs B!

Kan je een camper van 4.250kg besturen met een gewoon autorijbewijs? Als het aan het Europese Parlement ligt, alvast wel! Na intens lobbywerk van alle Europese kampeerfederaties en beroepsverenigingen, werd eind februari 2024 de eerste stap van deze nieuwe wet ingezet. Een fantastisch vooruitzicht, al moeten we in het hoofd houden dat dit een vooruitzicht op lange termijn is: ALS de wet officieel goedgekeurd wordt, zal deze TEN VROEGSTE IN 2028 ingaan.

 Meer nuttig laadvermogen

Deze mogelijks nieuwe richtlijn is bijzonder goed nieuws! Over de jaren heen is door allerlei veiligheids- en milieuvereisten het leeggewicht van een camper met verschillende honderden Kg toegenomen. Daarentegen, bleef de bovengrens waarmee je met een normaal autorijbewijs een camper mag besturen wel op 3.500 kg steken. Dat betekende dat het nuttig laadvermogen voor een identieke camper doorheen de jaren steeds kleiner werd. Hier zou nu verandering in kunnen komen!

Vanomobil neemt het voortouw

Ook als de wet erdoor komt, ben en blijf je afhankelijk van het toegestane gewicht van je chassis. Een motorhome die gemaakt is om 3,5T te dragen, kan immers niet plots 4T dragen! Hoeveel je camper kan dragen, vind je terug op de COC van de camperopbouw: punt 16 (of 16.1) Maximaal toegelaten massa (MTM).  

De laatste 5 jaar nam Vanomobil dan ook het voortouw in de communicatie rond dit onderwerp en zo hebben we steevast onze klanten proberen overtuigen om een motorhome te kopen op Heavy chassis of MTM 4250kg! Deze zijn bovendien ook veiliger naar zowel rijgedrag als remvermogen toe.

Als koper ben je op het moment van aankoop misschien niet bezig met gewicht of weet je niet goed waarop te letten. Ons team communiceert steeds transparant en leidt je naar de beste motorhome voor jouw wensen, ook met oog op de toekomst. We waren ervan overtuigd dat binnen afzienbare tijd het MTM van een motorhome te besturen met rijbewijs B naar boven zou gaan, en het moment is er bijna!

Vanaf wanneer gaat deze nieuwe wet in?

Kan je nu vanaf morgen een 4,25T camper besturen met je autorijbewijs? Jammer genoeg nog niet! De richtlijn is nu wel gestemd maar dient nog praktisch uitgewerkt te worden door het Europees parlement, die het ook nog dient op te nemen in de wetgeving van ieder Europees land. Geschat wordt dat het nog tot 2028 kan duren tot het in ieder Europees land van toepassing is! Nog even wachten om die extra koffer met leuks mee te nemen dus